Inovasi Pengelolahan Produk Minuman Es Lumut Jelly untuk Meningkatkan Kreativitas Kewirausahaan Mahasiswa

Authors

  • Muhammad Sinar Randi Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan
  • Anggi Annisa Pohan Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan
  • Nita Hayati Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan
  • Nabila Dwirizki Handayani Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan
  • Rahmania Hasibuan Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan

DOI:

https://doi.org/10.59603/ppiman.v2i4.552

Keywords:

Innovation, Moss jelly ice, Entrepreneurship

Abstract

Es Lumut Jelly is a simple soft drink with three main ingredients, namely milk, jelly and a variety of flavors which are given the latest innovation in bottle packaging. This moss ice jelly drink is in great demand by many age groups. Therefore, as a form of innovation in the ice moss jelly drink, the author provides additional ingredients such as various flavor variants. The method in this research uses qualitative research. Qualitative research aims to gain an in-depth understanding of the observed phenomena. In this research, the researcher acts as the main instrument in collecting descriptive data. With innovation in processing simple beverage products, students can increase their creativity in entrepreneurship. By increasing creativity, students are able to process various flavors and create better economic opportunities.

 

References

R. D. K., & , H. H. (2019). PEMAHAMAN PELAKU USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH TERHADAP URGENSI PENERAPAN HUKUM KEKAYAAN INTELEKTUAL TERKAIT MEREK DITINJAU DARI UNDANG-UNDANG NOMOR 20 TAHUN 2016 TENTANG MEREK DAN INDIKASI GEOGRAFIS (Studi di Dinas Koperasi dan UMKM Surakarta). Jurnal Privat Law, 7(1), 118. https://doi.org/10.20961/privat.v7i1.30138

Al, M., Aryana, H., & Kurniawan, A. (2024). Inovasi Bisnis “Baso Aci Neng Geulis” Untuk Meningkatkan Daya Saing Produk Dengan Metode 10 Type Of Innovation. 02(01), 56–66.

Amanah, D., Ramadhanti, N. N., & Harahap, D. A. (n.d.). PENDAMPINGAN USAHA MINUMAN “ES CAMPUR DAN SOP BUAH BHAYANGKARA” SUKABUMI DALAM PEMASARAN ONLINE. In Jurnal Budimas (Vol. 05, Issue 02).

Hidayat, Y., Daya, P., Produk, J. A., Makanan, O., Teknik, M., Produk, P., & Triharyanto, E. (2016). PENINGKATAN DAYA JUAL ANEKA PRODUK OLAHAN MAKANAN MELALUI TEKNIK PENGEMASAN PRODUK. 19, 45.

Marita Uswatun Chasanah, T., Firdaus Firmansyah, M., Alfian Dafa Salafin, A., Safitri, W., Tasya Anjani, D., Wulansari, C., Dwi Puspitasari, F., Studi Manajemen, P., & Tinggi Ilmu Ekonomi Mahardhika, S. (2024). Ide Jualan Es Lumut Viral Datangkan Keuntungan Berlipat Setiap Harinya. In JIHAPENMAS Jurnal Hilirisasi Penelitian Masyarakat (Vol. 1, Issue 1).

Meutia, N., & Rizalayah, T. , & dkk. (2016). Residu Antibiotik Dalam Air Yang Berasal Dari Susu SegarYang Berasal Dari Perternakan Diwilayah Aceh Besar. Jurnal Ilmu Ternak, 16(1), 1.

Novitri Purba, L., Sang Bumi Ruwa Jurai, U., & Magister Manajeman, P. (n.d.). USAHA MAKANAN RINGAN BERBAHAN DASAR SINGKONG.

Pranata, W., & Rifani, W. S. (2017). PENGARUH KONSENTRASI JELLY POWDER TERHADAP KARAKTERISTIK MINUMAN JELI IKAN LELE (Clarias sp.). In Pasundan Food Technology Journal (Vol. 4, Issue 3).

Putu, N., Wulandari, N. P., Adolf, P. V., Krismawintari, D., Pura, U. D., Raya, J., Luwih, P., Dalung, T., & Utara, K. (n.d.). INOVASI PENGOLAHAN PRODUK MINUMAN MILKY JELLY KREATIF YANG SEHAT DAN MENYEGARKAN (Vol. 6, Issue 2023).

Saptoningsih, M. (2022). Inovasi Pengelolahan Minuman Es Lumut Jelly Yang Sehat Dan Menyegarkan . Jurnal Kewirausahaan , 2(1), 3.

Tieland, G., & Hati, S. W. (2017). ANALISIS POSITIONING PRODUK UMKM MJB (MILO JELLY BUBBLE) BERDASARKAN PERSEPSI PELANGGAN (Studi Kasus: Outlet Komplek Tiban Cipta Puri Batam). In Journal of Business Administration (Vol. 1, Issue 2).

Utaminingsih1, S., Alfatiyah, R., & Mawarsari, D. (2019). “MICHU” DENGAN ASPEK FINANSIAL PADA UKM DAPUR GADIS PAMULANG BARAT. 2.

Wijaya, C. K., & Sunyoto., & dkk. (2020). Kajian Tentang Substitusi Talas Sebagai Bahan Dasar Produksi Terhadap Kualitas Es Krim. Jurnal Pariwisata Indonesia, 16(1), 28.

Downloads

Published

2024-10-28

How to Cite

Muhammad Sinar Randi, Anggi Annisa Pohan, Nita Hayati, Nabila Dwirizki Handayani, & Rahmania Hasibuan. (2024). Inovasi Pengelolahan Produk Minuman Es Lumut Jelly untuk Meningkatkan Kreativitas Kewirausahaan Mahasiswa . PPIMAN : Pusat Publikasi Ilmu Manajemen, 2(4), 175–185. https://doi.org/10.59603/ppiman.v2i4.552

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.